Firewall

Firewall

Om te voorkomen dat een mogelijke brand onder de motorkap overslaat naar het passagierscompartiment wordt er in elk vliegtuig een "Firewall",  een brandschot ingebouwd. Dit is niets meer of minder dan een roestvrijstalenplaat van 0,7 mm met daarachter een 3mm dik fibrefrax doek. Beide worden dan op het houten brandschot gemonteerd. Fibrefrax  is onbrandbaar en wordt bijv. ook veel gebruikt bij de isolatie van ovens.

De Roestvrijstalenplaat heeft Jan Hermsen voor mij gekocht bij een winkelier bij hem in de buurt. Je bent overal je mannetjes voor nodig.

Omdat tuseen de roestvrijstalen plaat een samendrukbare doek is gemonteerd kan er niet meer iets vastgezet worden op het brandschot omdat het doek niet "hard" is. Elke bout zal dan later loslopen. Om dit te voorkomen wordt op elk punt waar iets vast gemonteerd moet worden, een plaatje aluminium of een plaatje pertinax gemonteerd. Op die plaatsen komt dus geen fibrefrax. Al met al is dit een secuur klusje aangezien er drie plaatjes op elkaar liggen waar bij dan wel alle gaatjes in één keer goed geboord moeten worden. De plaat is als een spiegel, je wordt er in deze spiegel echter niet mooier op.

De firewall naderst steeds verder zijn voltooiing. Er dienen nog een paar zaken toegevoegd te worden dan zijn alle doorvoeren en bevestigingspunten klaar.