Uitlaat

De Uitlaat

 

Natuurlijk wil je met je vliegtuig niet al te veel lawaai maken, dus een uitlaat met een effectieve demper is dan onontbeerlijk.

De keuze voor het type demper en de uitlaatbuizen met trillingopvang is nog niet zo heel gemakkelijk. Natuurlijk kun je de dempers gebruiken van BMW, maar die wegen nogal wat.

Ik heb besloten om de demper te gaan gebruiken die Renny de Leeuw destijds heeft ontwikkeld. Deze demper zou het maximale vermogen halen uit de BMW motor. Natuurlijk moet het zich nog wel bewijzen, er zijn binnen de NVAV veel meningen over, die niet allemaal eenduidig zijn. De demper moet wel zelf gemaakt worden. Op zich niet een moeilijke klus maar het kost toch weer de nodige tijd. Met een polijstborstel blijkt de demper ook nog mooi te willen glanzen. Mooi klusje en het staat denk ik mooi. 

  De uitlaatbuizen vanaf de uitlaatpoorten naar de demper worden gemaakt van 45mm buis waar direct achter de cilinders een ball joint geplaatst wordt en vlak voor de demper ook nog een exemplaar. Op deze manier kan het ele zaakje bewegen zonder te breken, de motorrubbers zijn namelijk erg soepel.

De demper monteer ik niet eerder aan het vliegtuig of ikmoet een beetje zicht hebben op het zwaartepunt. Ik kan hem dan naar believen nog wat naar voren of naar achteren verschuiven

 

De demper ziet er een stuk mooier uit als je hem polijst. 

De uitlaatbuizen vanaf de motor zijn gemaakt van 45mm buis. Aan zowel de cilinderkant als aan de denmperkant zit een "Balljoint" waardoor de uitlaat straks vrij bewegen kan. Dit is noodzakelijk omdat de motor verij opgehangen is in  vier rubbers. De buizen konden precies door de motorbok heen geleid worden waardoor ik ze zo kort mogelijk kon houden. Aan de uitlaatbuis van de linker cilinder komt straks nog een extra omhulsel waarmee ik warme lucht naar het voeten compartiment kan leiden. Op deze manier creeer ik een verwarming die straks netjes is te regelen met een paar kleppen.

Het was een heel gepuzzel om de bochten zodanig te positioneren dat de buizen vrij kunnen bewegen,zonder dat ze iets raken.

Het zier er ook nog aardig uit ook nog, dat is mooi meegenomen.