Recente berichten

Cherry "Duttet"

GRAFHORST/TEUGE - "Papa Hotel Victor Whisky Charly, cleared to land." Deze woorden vanuit de verkeerstoren van vliegveld Teuge moeten Jan van Wendel uit Grafhorst en zijn secondant Gert Post afgelopen zaterdag als muziek in de oren hebben geklonken.

Het betekende namelijk dat allereerste vlucht van zijn zelfgebouwde geelrode Cherry sportvliegtuigje de PH-VWC geslaagd is.

Daarmee bereikte de vliegfanaat en ondernemer weer een belangrijke mijlpaal in een project waar hij nu al 3,5 jaar veel vrije tijd insteekt. Meer dan drie rondjes waren het niet, maar het bevestigde Wendel in wat hij al vermoedde; 'hij duttet'. Het verhaal begon toen Van Wendel in contact kwam met een Doornspijker die bezig was met de bouw van een Cherry, maar het karwei niet wilde afmaken. "Daarbij kwam ik tot de conclusie dat dit vliegtuig heel goed thuis gebouwd kon worden vanwege de materialen en de techniek die gebruikt werd, en vanwege de compacte afmetingen."

Wendel nam de houten romp over en vervaardigde zelf de vleugels, de staart, zitbank en 'kattenbak' en installeerde motor, roeren, propeller en alle instrumentaria die nodig zijn om die te bedienen. Opmerkelijk detail is dat Van Wendel zich voorheen louter bezighield met de bouw van sportvliegtuigjes. "Het was tijd voor een stapje groter", meldt hij daarover.